Imunoterapija

Imunoterapija je opredeljena kot edino vzročno zdravljenje alergijskih simptomov.

Zdravljenje z imunoterapijo je indicirano pri alergiji na sezonske alergene (pelod vetrocvetnih rastlin), stalno prisotne alergene (pršica, izločki domačih živali in plesni) ter pri alergiji na pike žuželk (čebele, ose).

Specifična imunoterapija z inhalatornimi alergeni (sezonski ali stalno prisotni) je postopek, pri katerem bolniku v podkožje vbrizgavamo sprva zelo majhno, nato pa vedno večjo koncentracijo alergena, dokler bolnik ne reagira več na alergen v koncentraciji, s katero pride v stik v naravi.

Verjetnost, da bo imunoterapija učinkovita je večja, če je bolnik alergičen samo na en alergen. Indikacija za zdravljenje je predvsem alergijski rinitis in blaga do zmerna alergijska astma.

Specifična imunoterapija s strupom čebele in ose je postopek, pri katerem spremenimo imunski odziv, tako da se ob ponovnem piku ne razvije sistemska preobčutljivostna reakcija oziroma je ta blažje stopnje. Gre za postopek pri katerem v telo v obliki podkožnih injekcij vnašamo industrijsko pripravljen strup ose ali čebele.

Specifično imunoterapijo s strupom čebele ali ose se svetuje bolnikom, ki so po piku doživeli težjo sistemsko preobčutljivostno reakcijo, ob kateri bolnik oteženo diha, ima pospešen utrip, postane omotičen ali celo izgubi zavest. Včasih se za specifično imunoterapijo odloči tudi pri tistih bolnikih, ki so doživeli lažjo sistemsko preobčutljivostno reakcijo.

Uvodna faza zahteva hospitalizacijo, nadaljevanje je ambulantno. Ob vsakem vnosu alergena v telo obstaja možnost lokalnega ali sistemskega zapleta. Pri bolnikih, ki so med imunoterapijo doživeli zaplet, postopek imunoterapije individualno prilagodimo. Postopek specifične imunoterapije traja 5 let. Najboljši dokaz, da je bila imunoterapija uspešna, je podatek, da je bolnik ponoven pik prenesel brez zapletov.

Tržimo zdravila za imunoterapijo za inhalatorne alergene SLIT (podjezična terapija) in SCIT (subkutana terapija) ter zdravilo za imunoterapijo s strupom čebele in ose Nizozemskega proizvajalca Hal Allergy.

Za vse dodatne inf nas pokličite na tel.št.